Programma 2015

Programma voorjaar 2015

Na een enerverende Algemene Leden Vergadering op 17 januari jongstleden, gaan wij verder met de lezingencyclus. Nieuwe ideeën en wensen voor bijeenkomsten zijn welkom voor het najaar.

Programma:

Locatie:

De aula van het Gymnasium Haganum, Laan van Meerdervoort 57, Den Haag.

Aanmelden voor bijeenkomst:

U kunt zich hier aanmelden voor bijeenkomsten (klik voor formulier).

Kosten:

De toegang, inclusief 2 consumptiebonnen, bedraagt € 2,- voor leden en € 5,- voor niet-leden. Na afloop is er gelegenheid om wat te drinken.


 

Gezond oud. Laat de omgeving het werk doen.

Zaterdag 11 april 2015
15.30 uur, inloop vanaf 15.00 uur.

David van Bodegom

David van BodegomU kunt anders oud worden. Gezonder oud, en vitaler oud. In deze lezing zal David van Bodegom u laten zien hoe.
Hij is als verouderingswetenschapper verbonden aan de Leyden Academy on Vitality and Ageing.

Hij neemt u in zijn lezing mee naar het noorden van Ghana waar hij jarenlang onderzoek deed naar veroudering. Hier verouderen mensen heel anders. Hij introduceert een nieuwe manier van denken over de oorzaken van veroudering.

Deze evolutionaire theorie verklaart veroudering vanuit een mismatch van onze oude genen en onze moderne omgeving. Ons lichaam is geëvolueerd om iets meer te eten dan nu direct nodig is, en om zuinig met energie om te gaan, niet bewegen als dat niet hoeft. Het is dus niet onze schuld dat de helft van Nederland te dik is en 40% de norm gezond bewegen niet haalt. We kunnen er echter wel degelijk iets aan doen, maar niet door te verbieden en te gebieden.

In de lezing ontrafelen we het geheime recept voor gezonde veroudering van Kwaku uit Ghana. We zullen bespreken hoeveel van ons gedrag onbewust, routinematig wordt bepaald en hoe belangrijk de sociale en fysieke omgeving hierbij is. De sleutel tot gezonde veroudering zal blijken om de omgeving het werk te laten doen.

David van Bodegom schreef over zijn de belevenissen tijdens zijn veldwerk in Ghana de roman “Nood breekt wet”. Uiteraard is er ook gelegenheid voor het stellen van vragen en kunt u een exemplaar van dit boek aanschaffen.

Aanmelden voor bijeenkomst:

U kunt zich hier aanmelden voor bijeenkomsten (klik voor formulier).

Externe links: www.davidvanbodegom.nl;
www.leydenacademy.nl/Dr_David_van_Bodegom

 

Van democratische vrede naar hernieuwde machtspolitiek
in Europa?

Donderdag 11 juni 2015
20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.
Najaar 2015. Datum wordt later bekend gemaakt.

Herman Schaper

Herman SchaperHerman Schaper (eindexamen 1967) is onlangs aangetreden als Hoogleraar Vrede, Recht en Veiligheid aan de Universiteit Leiden, Campus Den Haag (de Prof. Kooijmans wisselleerstoel).
Voor zijn colleges kan hij putten uit ervaringen die hij opdeed gedurende zijn lange diplomatieke loopbaan, onder andere als Ambassadeur bij de Verenigde Naties te New York (2009-2013), Permanent Vertegenwoordiger bij de NAVO (2009-2013), Directeur Europa en Directeur Veiligheidsbeleid op het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Daarnaast was Herman Lid van de Tweede kamer voor D66 (1981-1982). Sinds 26 mei 2015 is hij lid van de Eerste Kamer (wederom D66). Tot slot mag niet onvermeld blijven dat Herman – destijds op het Gymnasium Haganum – praeses was van de Bond van Haagse Gymnasiasten (BVHG).

Praktische informatie & aanmelden

De lezing begint om 20:00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) gevolgd door een gezellige borrel. Bij binnenkomst vragen wij een bijdrage van € 2,- voor leden en € 5,- voor niet-leden (dit is inclusief hapjes & 2 consumptiebonnen).

Aanmelden voor bijeenkomst:

U kunt zich hier aanmelden voor bijeenkomsten (klik voor formulier).